Sandu Frunză despre filosofia spiritului dezvăluită de multiplele fețe ale teoriilor psihanalitice

Standard

dem zamfirescu

„Iubirea es­te sursa credinței” spunea Vasile Dem. Zamfirescu într-un interviu.[1] O astfel de afirmație ar putea fi pentru mine suficientă să-mi trezească dorința de a răsfoi masivul tom intitulat „Filosofia inconștientului”. De altfel, cartea sare în ochi în librării prin ținuta foarte elegantă, croită fiind, parcă, pentru a fi dăruită prietenilor cu diferite ocazii, chiar pentru simplul fapt că arată bine în rafturile bibliotecii personale. Pentru cei ce se lasă mai puțin impresionați de obiectul estetic reprezentat de această publicație, surprizele vor fi la fel de plăcute atunci cînd, la capătul unui demers îndelung de lectură (peste 600 de pagini), vor constata că țin în mînă una dintre cele mai valoroase cărți ale filosofiei românești de la începutul secolului XXI.

Cunoscut îndeosebi ca practician, teoretician și promotor al psihanalizei, Vasile Dem. Zamfirescu ne dezvăluie ființa sa filosofică în volumul Filosofia inconștientului.[2] Una dintre modalitățile în care se dezvăluie pe sine prin filosofie este sugerată de cuvintele autorului: „Așa cum filosofia tradițională s-a străduit să spună totul despre spirit din perspectiva conștientului, filosofia inconștientului abordează spiritul din perspectiva zonelor subliminale, mai superficiale sau mai profunde (inconștient personal, inconștient colectiv), relevate de psihanaliză. Ideea de inconștient este fundamentul pe care se clădește o viziune complementară despre spirit. În măsura în care reconsideră domeniile spiritului dintr-o perspectivă unică, demersul regăsește vocația sistemică a filosofiei, fără a urmări realizarea ei integrală”.[3] Este modalitatea prin care autorul se revelează pe sine prin intermediul hermeneuticii, eticii, esteticii, filosofiei științei, filosofiei religiei, fiecare dintre ele privite în oglinda apei inconștientului.

Sîntem obișnuiți din psihanaliza existențială ca practicienii să aducă în discursul psihanalizei tematizările filosofice, dînd consistență și creativitate filosofică psihanalizei și demersului terapeutic. Vasile Dem. Zamfirescu ne propune o întreprindere mult mai benefică pentru cultura română. El aduce psihanaliza în orizontul filosofiei făcînd-o să lucreze în beneficiul deschiderilor presupuse de o filosofie a spiritului. Inconștientul este fundamentul pe care crește o asemenea filosofie în slujba căreia sînt puse toate rezultatele psihanalizei, indiferent de școala care le-a produs.

Volumul de față aparține deopotrivă filosofiei și psihologiei, el prilejuiește o întîlnire dintre cele două discipline ce jalonează și dau măsura unei îndelungate cariere de teoretician și practician al psihanalizei și al filosofiei aplicate. Faptul că autorul vorbește despre  acest volum ca despre „cartea vieții” ne înfățișează nu numai dimensiunea auto-biografică a demersului său de cercetare științifică, ci și participarea la un efort comun, prezent în cultura română, de transmitere de la o generație la alta a preocupărilor pentru filosofia spiritului. Dintr-o asemenea perspectivă, Vasile Dem. Zamfirescu ne propune să înotăm în apele tulburi ale inconștientului și să ne regăsim împreună, prin mijlocirea psihanalizei, ca ființe ce dau contur unei întîlniri originare, care prilejuiește o participare la realitatea supraluminoasă a spiritului. Această reconsiderare a viziunii tradiționale asupra spiritului și culturii se realizează în Filosofia inconștientului, într-un mod magistral, prin apelul la exigențele gîndirii filosofice.

 

[1] Vasile Dem. Zamfirescu, „Iubirea es­te sursa credinței”, Psychologies, 18 august 2008.

[2] Vasile Dem. Zamfirescu, Filosofia inconștientului, Redactor Victor Popescu, Serie de autor, (București: Editura Trei, 2016). Ediția a treia a acestei cărți reunește, într-unul singur, cele două volume publicate în 1988 și 2001.

[3] Vasile Dem. Zamfirescu, Filosofia inconștientului, 16.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s